Tort truskawkowy
- bez kategorii
- 07 czerwiec 2018
- Super User
Składniki
CIASTO
Kostka do pieczenia Kasia 0.5 opak
Cukier 0.5 szklanki
Jajko 2 szt
mleko 0.33 szklanki
Mąka 1.2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Kakao 1 łyżka
KREM
Rama Cremfine 3 opak
cukier puder 1 szklanka
Truskawki 400 g
Żelatyna 4 łyżeczki
słodka herbata 0.66 szklanki
Alkohol 25 ml
DEKORACJA
truskawki
posypka czekoladowa i kolorowa 1 opak
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1 Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Do cały czas ucieranej masy dodawaj po jednym jajku, a następnie mąkę i mleko.
Krok 2: Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj kostką do pieczenia Kasia i obsyp mąką. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz w 180 st.C około 30 minut.
Krok 3. Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy, odwróć do góry dnem i zostaw do przestygnięcia. Chłodne ciasto przekrój na dwa blaty.
Krok 4. Jedną buteleczkę Ramy do ubijania ubij z połową cukru pudru. Połowę truskawek zmiksuj, resztę pokrój na kawałki. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody by napęczniała, a następnie podgrzej aby się rozpuściła. Żelatynę najpierw wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie delikatnie połącz z ubitą Ramą i pokrojonymi truskawkami.
Krok 5. Dolny blat ciasta włóż ponownie do tortownicy i skrop połową ponczu. Na ciasto wyłóż krem i przykryj drugim blatem. Całość polej resztą ponczu i odstaw do lodówki by krem stężał.
Krok 6.Tort wyjmij z tortownicy. Dwie buteleczki schłodzonej Ramy ubij z resztą cukru pudru na krem i posmaruj nią boki i wierzch tortu. Pozostały krem włóż do szprycy. Tort udekoruj truskawkami, posypką i rozetkami kremu.