Tort truskawkowy

Składniki

CIASTO

Kostka do pieczenia Kasia 0.5 opak

Cukier 0.5 szklanki

Jajko 2 szt

mleko 0.33 szklanki

Mąka 1.2 szklanki

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Kakao 1 łyżka

KREM

Rama Cremfine 3 opak

cukier puder 1 szklanka

Truskawki 400 g

Żelatyna 4 łyżeczki

słodka herbata 0.66 szklanki

Alkohol 25 ml

DEKORACJA

truskawki

posypka czekoladowa i kolorowa 1 opak

PRZYGOTOWANIE:

 Krok 1 Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Do cały czas ucieranej masy dodawaj po jednym jajku, a następnie mąkę i mleko.

Krok 2: Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj kostką do pieczenia Kasia i obsyp mąką. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz w 180 st.C około 30 minut.

Krok 3. Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy, odwróć do góry dnem i zostaw do przestygnięcia. Chłodne ciasto przekrój na dwa blaty.

Krok 4. Jedną buteleczkę Ramy do ubijania ubij z połową cukru pudru. Połowę truskawek zmiksuj, resztę pokrój na kawałki. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody by napęczniała, a następnie podgrzej aby się rozpuściła. Żelatynę najpierw wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie delikatnie połącz z ubitą Ramą i pokrojonymi truskawkami.

Krok 5. Dolny blat ciasta włóż ponownie do tortownicy i skrop połową ponczu. Na ciasto wyłóż krem i przykryj drugim blatem. Całość polej resztą ponczu i odstaw do lodówki by krem stężał.

Krok 6.Tort wyjmij z tortownicy. Dwie buteleczki schłodzonej Ramy ubij z resztą cukru pudru na krem i posmaruj nią boki i wierzch tortu. Pozostały krem włóż do szprycy. Tort udekoruj truskawkami, posypką i rozetkami kremu.