Tarta na czekoladowym spodzie

Składniki

SPÓD

Kostka do pieczenia Kasia 300 g

Mąka 500 g

cukier puder  120 g

Żółtko 5 szt

proszek do pieczenia 1 łyżka

Kakao 12 łyżek

KREM ŚMIETANKOWY

Śmietana 5 szklanek

ziele angielskie ziarenka 4 łyżeczki

laska wanilii 1 szt

Cukier 1 szklanka

żelatyna fix 1 opak

GALARETKA

Woda 1 szklanka

galaretka cytrynowa 2 opak

 

Truskawki 5 opak

PRZYGOTOWANIE

 Krok 1. Kasię utrzeć z cukrem, dodać żółtka i dalej ucierać

Krok 2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną. Wyrobić ciasto , podzielić na dwie części, zafoliować i włożyć do zamrażarki na 30 minut.

Krok 3. 3szklanki śmietany wlać do garnka, dodać cukier i laskę wanilii wszystko zagotować i odstawić do schłodzenia.

Krok 4. Do garnka wlać pozostałe 2 szklanki śmietany, wsypać ziele angielskie i zaparzyć tak aby wydobyć z przyprawy cały aromat.

Krok 5.Do miski wlać zimną wodę i rozpuścić w niej żelatynę. Rozpuszczona żelatynę dodać do lekko ostudzonej śmietany.

Krok 6. Do miski wlać zimną wodę i rozpuścić w niej żelatynę. Rozpuszczona żelatynę dodać do lekko ostudzonej śmietany.

Krok 7. Ugotować galaretkę. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce (grube oczka) tak aby zakryć całą powierzchnię formy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 min.

Krok 8. Pozostałe 2 szklanki śmietany ubić i połączyć z ostudzoną śmietaną z żelatyna, tak aby uzyskała ona puszystość i lekkość. Wykładać ją na ostudzone ciasto

Krok 9. Udekorować truskawkami i nadać błyszczącego wykończenia lekko ściętą i schłodzoną galaretką.