Tarta na czekoladowym spodzie
- bez kategorii
- 07 czerwiec 2018
- Super User
Składniki
SPÓD
Kostka do pieczenia Kasia 300 g
Mąka 500 g
cukier puder 120 g
Żółtko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
Kakao 12 łyżek
KREM ŚMIETANKOWY
Śmietana 5 szklanek
ziele angielskie ziarenka 4 łyżeczki
laska wanilii 1 szt
Cukier 1 szklanka
żelatyna fix 1 opak
GALARETKA
Woda 1 szklanka
galaretka cytrynowa 2 opak
Truskawki 5 opak
PRZYGOTOWANIE
Krok 1. Kasię utrzeć z cukrem, dodać żółtka i dalej ucierać
Krok 2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną. Wyrobić ciasto , podzielić na dwie części, zafoliować i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
Krok 3. 3szklanki śmietany wlać do garnka, dodać cukier i laskę wanilii wszystko zagotować i odstawić do schłodzenia.
Krok 4. Do garnka wlać pozostałe 2 szklanki śmietany, wsypać ziele angielskie i zaparzyć tak aby wydobyć z przyprawy cały aromat.
Krok 5.Do miski wlać zimną wodę i rozpuścić w niej żelatynę. Rozpuszczona żelatynę dodać do lekko ostudzonej śmietany.
Krok 6. Do miski wlać zimną wodę i rozpuścić w niej żelatynę. Rozpuszczona żelatynę dodać do lekko ostudzonej śmietany.
Krok 7. Ugotować galaretkę. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce (grube oczka) tak aby zakryć całą powierzchnię formy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 min.
Krok 8. Pozostałe 2 szklanki śmietany ubić i połączyć z ostudzoną śmietaną z żelatyna, tak aby uzyskała ona puszystość i lekkość. Wykładać ją na ostudzone ciasto
Krok 9. Udekorować truskawkami i nadać błyszczącego wykończenia lekko ściętą i schłodzoną galaretką.