Tort truskawkowy

Składniki

gorzka czekolada 100 g

Kostka do pieczenia Kasia 300 g

Cukier 300 g

Jajka 6 szt

Mąka 300 g

zmielone orzechy laskowe 100 g

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Sól 1 szczypta

Mleko 150 ml

tłusty twarożek 300 g

cukier puder 50 g

Rama Cremefine do ubijania 400 g

cukier wanilinowy 2 opak

 

truskawki małe 500 g

 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180°C (pieczenie z termoobiegiem: 160°C). Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę pokrusz na kawałki, a następnie wraz z kostką do pieczenia Kasia postaraj się ją delikatnie roztopić w dość niskiej temperaturze.

Krok 2

Cukier i jajka ubij w mikserze elektrycznym. Dodaj stopioną czekoladę i kostkę do pieczenia Kasia.

Krok 3 Mleko, zmielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli dodawaj do ciasta naprzemiennie z mlekiem, mieszaj intensywnie, ale krótko. Wyłóż ciasto na blachę i piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Wykonaj próbę patyczkiem – nie może na nim pozostać płynne ciasto. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

Krok 4 Świeży twarożek wymieszaj na gładką masę z cukrem pudrem za pomocą trzepaczki do piany. Ramę Cremefine ubij w mikserze elektrycznym z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Dodawaj porcjami do świeżego twarożku. Krem odstaw w chłodne miejsce do momentu, aż będzie potrzebny. Truskawki umyj, a około połowę pokrój w plasterki.

Krok 5 Schłodzony spód ciasta podziel na dwie równe części. Na pierwszy spód nanieś punktowo (wyciskarką do mas) dużą ilość kremu, lub ewentualnie rozprowadź go łyżką. Na wierzch połóż plasterki truskawek.

Krok 6 Na drugą część ciasta nałóż na środku masę, zostaw około 2 cm odstępu do brzegu. Na brzegu ozdób punktowo masą. Złóż obydwie części ciasta i udekoruj warstwowy tort truskawkowy owocami, a następnie w dowolny sposób schłodź. Warstwowy tort truskawkowy pokrój dużym nożem.