Placek migdałowy z truskawkami
- bez kategorii
- 07 czerwiec 2018
- Super User
Składniki
Kostka do pieczenia Kasia 200 g
Mąka 170 g
zmielone migdały 1 szklanka
drożdże instant 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 0.75 szklanki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
Jajka 4 szt
Imbir 1 łyżeczka
Sól 1 szczypta
Truskawki 500 g
KRUSZONKA
Kostka do pieczenia Kasia 30 g
Mąka 2 łyżki
cukier trzcinowy 3 łyżki
posiekane migdały 3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1Jajka ubij z cukrem na puch.
Krok 2Mąkę wymieszaj z drożdżami i proszkiem do pieczenia.
Krok 3Do masy jajecznej dodaj mąkę z dodatkami i wymieszaj mikserem.
Krok 4Kasię rozpuść i wymieszaj z przygotowanym ciastem.
Krok 5Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.
Krok 6Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj.
Krok 7Umyte, odszypułkowane truskawki pokrój na połówki i ułóż na cieście.
Krok 8Składniki na kruszonkę wymieszaj szybko mikserem.
Krok 9Kruszonkę wyłóż na truskawki.
Krok 10Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180 st. C.