Placek migdałowy z truskawkami

Składniki

Kostka do pieczenia Kasia 200 g

Mąka 170 g

zmielone migdały 1 szklanka

drożdże instant 1 łyżeczka

cukier trzcinowy 0.75 szklanki

proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Jajka 4 szt

Imbir 1 łyżeczka

Sól 1 szczypta

Truskawki 500 g

KRUSZONKA

Kostka do pieczenia Kasia 30 g

Mąka 2 łyżki

cukier trzcinowy 3 łyżki

posiekane migdały 3 łyżki

Przygotowanie

Krok 1Jajka ubij z cukrem na puch.

Krok 2Mąkę wymieszaj z drożdżami i proszkiem do pieczenia.

Krok 3Do masy jajecznej dodaj mąkę z dodatkami i wymieszaj mikserem.

Krok 4Kasię rozpuść i wymieszaj z przygotowanym ciastem.

Krok 5Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 6Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj.

Krok 7Umyte, odszypułkowane truskawki pokrój na połówki i ułóż na cieście.

Krok 8Składniki na kruszonkę wymieszaj szybko mikserem.

Krok 9Kruszonkę wyłóż na truskawki.

Krok 10Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180 st. C.