Tarta na czekoladowym spodzie

Składniki

SPÓD

Kostka do pieczenia Kasia 300 g

Mąka 500 g

cukier puder  120 g

Żółtko 5 szt

proszek do pieczenia 1 łyżka

Kakao 12 łyżek

KREM ŚMIETANKOWY

Śmietana 5 szklanek

ziele angielskie ziarenka 4 łyżeczki

laska wanilii 1 szt

Cukier 1 szklanka

żelatyna fix 1 opak

GALARETKA

Woda 1 szklanka

galaretka cytrynowa 2 opak

 

Truskawki 5 opak

PRZYGOTOWANIE

 Krok 1. Kasię utrzeć z cukrem, dodać żółtka i dalej ucierać

Krok 2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną. Wyrobić ciasto , podzielić na dwie części, zafoliować i włożyć do zamrażarki na 30 minut.

Krok 3. 3szklanki śmietany wlać do garnka, dodać cukier i laskę wanilii wszystko zagotować i odstawić do schłodzenia.

Krok 4. Do garnka wlać pozostałe 2 szklanki śmietany, wsypać ziele angielskie i zaparzyć tak aby wydobyć z przyprawy cały aromat.

Krok 5.Do miski wlać zimną wodę i rozpuścić w niej żelatynę. Rozpuszczona żelatynę dodać do lekko ostudzonej śmietany.

Krok 6. Do miski wlać zimną wodę i rozpuścić w niej żelatynę. Rozpuszczona żelatynę dodać do lekko ostudzonej śmietany.

Krok 7. Ugotować galaretkę. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce (grube oczka) tak aby zakryć całą powierzchnię formy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 min.

Krok 8. Pozostałe 2 szklanki śmietany ubić i połączyć z ostudzoną śmietaną z żelatyna, tak aby uzyskała ona puszystość i lekkość. Wykładać ją na ostudzone ciasto

Krok 9. Udekorować truskawkami i nadać błyszczącego wykończenia lekko ściętą i schłodzoną galaretką.

Tort truskawkowy

Składniki

CIASTO

Kostka do pieczenia Kasia 0.5 opak

Cukier 0.5 szklanki

Jajko 2 szt

mleko 0.33 szklanki

Mąka 1.2 szklanki

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Kakao 1 łyżka

KREM

Rama Cremfine 3 opak

cukier puder 1 szklanka

Truskawki 400 g

Żelatyna 4 łyżeczki

słodka herbata 0.66 szklanki

Alkohol 25 ml

DEKORACJA

truskawki

posypka czekoladowa i kolorowa 1 opak

PRZYGOTOWANIE:

 Krok 1 Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Do cały czas ucieranej masy dodawaj po jednym jajku, a następnie mąkę i mleko.

Krok 2: Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj kostką do pieczenia Kasia i obsyp mąką. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz w 180 st.C około 30 minut.

Krok 3. Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy, odwróć do góry dnem i zostaw do przestygnięcia. Chłodne ciasto przekrój na dwa blaty.

Krok 4. Jedną buteleczkę Ramy do ubijania ubij z połową cukru pudru. Połowę truskawek zmiksuj, resztę pokrój na kawałki. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody by napęczniała, a następnie podgrzej aby się rozpuściła. Żelatynę najpierw wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie delikatnie połącz z ubitą Ramą i pokrojonymi truskawkami.

Krok 5. Dolny blat ciasta włóż ponownie do tortownicy i skrop połową ponczu. Na ciasto wyłóż krem i przykryj drugim blatem. Całość polej resztą ponczu i odstaw do lodówki by krem stężał.

Krok 6.Tort wyjmij z tortownicy. Dwie buteleczki schłodzonej Ramy ubij z resztą cukru pudru na krem i posmaruj nią boki i wierzch tortu. Pozostały krem włóż do szprycy. Tort udekoruj truskawkami, posypką i rozetkami kremu.

Bezglutenowe serowe z truskawkami

Składniki

Kostka do pieczenia Kasia 100 g

mąka bezglutenowa 2 szklanki

proszek do pieczenia bezglutenowy 2 łyżeczki

Mleko 50 ml

Cukier 150 g

Twaróg 150 g

Jajko 1 szt

Truskawki 400 g

 

cukier trzcinowy do posypania 1 szczypta

. Krok1 Kasię odmierz za pomocą podziałki na opakowaniu i rozpuść w rondelku.

Krok2.Jajko roztrzep z mlekiem i wymieszaj z przestudzoną Kasią.

Krok3. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, wlej płynne składniki i całość wymieszaj.

Krok 4: Ciasto wyłóż na podsypany mąką bezglutenową stół, dodaj twaróg i zagnieć ciasto.

Krok 5. Formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż lekko rozwałkowane ciasto.

Krok 6. Truskawki umyj osusz, usuń z nich szypułki i rozłóż na cieście. Posyp cukrem trzcinowym. Piecz około 35 minut w 180 st.C

 

 

 

Tort truskawkowy

Składniki

gorzka czekolada 100 g

Kostka do pieczenia Kasia 300 g

Cukier 300 g

Jajka 6 szt

Mąka 300 g

zmielone orzechy laskowe 100 g

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Sól 1 szczypta

Mleko 150 ml

tłusty twarożek 300 g

cukier puder 50 g

Rama Cremefine do ubijania 400 g

cukier wanilinowy 2 opak

 

truskawki małe 500 g

 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180°C (pieczenie z termoobiegiem: 160°C). Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę pokrusz na kawałki, a następnie wraz z kostką do pieczenia Kasia postaraj się ją delikatnie roztopić w dość niskiej temperaturze.

Krok 2

Cukier i jajka ubij w mikserze elektrycznym. Dodaj stopioną czekoladę i kostkę do pieczenia Kasia.

Krok 3 Mleko, zmielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli dodawaj do ciasta naprzemiennie z mlekiem, mieszaj intensywnie, ale krótko. Wyłóż ciasto na blachę i piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Wykonaj próbę patyczkiem – nie może na nim pozostać płynne ciasto. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

Krok 4 Świeży twarożek wymieszaj na gładką masę z cukrem pudrem za pomocą trzepaczki do piany. Ramę Cremefine ubij w mikserze elektrycznym z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Dodawaj porcjami do świeżego twarożku. Krem odstaw w chłodne miejsce do momentu, aż będzie potrzebny. Truskawki umyj, a około połowę pokrój w plasterki.

Krok 5 Schłodzony spód ciasta podziel na dwie równe części. Na pierwszy spód nanieś punktowo (wyciskarką do mas) dużą ilość kremu, lub ewentualnie rozprowadź go łyżką. Na wierzch połóż plasterki truskawek.

Krok 6 Na drugą część ciasta nałóż na środku masę, zostaw około 2 cm odstępu do brzegu. Na brzegu ozdób punktowo masą. Złóż obydwie części ciasta i udekoruj warstwowy tort truskawkowy owocami, a następnie w dowolny sposób schłodź. Warstwowy tort truskawkowy pokrój dużym nożem.

Placek migdałowy z truskawkami

Składniki

Kostka do pieczenia Kasia 200 g

Mąka 170 g

zmielone migdały 1 szklanka

drożdże instant 1 łyżeczka

cukier trzcinowy 0.75 szklanki

proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Jajka 4 szt

Imbir 1 łyżeczka

Sól 1 szczypta

Truskawki 500 g

KRUSZONKA

Kostka do pieczenia Kasia 30 g

Mąka 2 łyżki

cukier trzcinowy 3 łyżki

posiekane migdały 3 łyżki

Przygotowanie

Krok 1Jajka ubij z cukrem na puch.

Krok 2Mąkę wymieszaj z drożdżami i proszkiem do pieczenia.

Krok 3Do masy jajecznej dodaj mąkę z dodatkami i wymieszaj mikserem.

Krok 4Kasię rozpuść i wymieszaj z przygotowanym ciastem.

Krok 5Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 6Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj.

Krok 7Umyte, odszypułkowane truskawki pokrój na połówki i ułóż na cieście.

Krok 8Składniki na kruszonkę wymieszaj szybko mikserem.

Krok 9Kruszonkę wyłóż na truskawki.

Krok 10Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180 st. C.

 

 

 

Więcej artykułów…

  1. Tarta z truskawkami
  2. O mnie